I det är världen monstruös

Den här Auster-boken är en klurig sak som berör mängder av områden och jag tycker mycket om följande citat:

I det är världen monstruös. I det att världen kan få en människa att förtvivla, en förtvivlan så fullständig och orubblig att ingen kan öppna dörren till detta fängelse (som är hopplöshet) tittar A. ut genom sin cells galler och finner bara en tanke som skänker honom tröst: bilden av hans son. Och inte bara hans son, utan vilken son som helst, vilken dotter som helst, vilken mans eller kvinnas barn som helst.

I det är världen monstruös. I det att den inte tycks erbjuda något hopp om en framtid ser A. på sin son och inser att han inte kan tillåta sig att förtvivla. Det finns ett ansvar för ett ungt liv och eftersom han satt detta liv till världen får han inte förtvivla. Minut efter minut, timme efter timme, medan han förblir i sin sons närvaro och ser till att hans behov tillfredsställs, offrar sig själv för detta unga liv, som är en pågående uppmaning att förbli i nuet, känner han att hans förtvivlan löses upp. Och även om han fortsätter att förtvivla tillåter han sig inte att förtvivla.

Bokens första del heter Porträtt av en osynlig man och handlar om huvudpersonens far. En far som dör på ett lika frånvarande sätt som han levat. Åtminstone när det gäller relationen till sonen. Hela romanen Att uppfinna ensamheten är ett slags eftertänksamt resonemang om faderskap. I första delen går huvudpersonen igenom sin fars efterlämnade saker och papper, får reda på hemligheter och tänker igenom sin relation till fadern.

Del två heter Minnets bok och handlar om huvudpers0nens roll som far till sin son. Här snirklar tankarna från egna känslor för sonen och författarskapet till Anne Frank, Proust, Jona i valfiskens buk och Pinocchio.

Och jag vet precis. Att när jag ser på mina barn så kan jag inte tillåta mig att förtvivla.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: