Den som ingen vill vara

Hon återkommer till det gång på gång.

På sidan 266 när hon har panik över att varje gång hon äntligen lyckas somna och få lite vila från det fasansfulla så dyker det upp någon på hennes trapp. Någon som välmenande kräver hennes uppmärksamhet och ropar Joyce? Joyce? Hon skriver:

Ljudet av mitt namn låter hemskt. Vid sådana tillfällen. För att vara Joyce är verkligen att vara Den som ingen annan skulle vilja vara

På sidan 303 har hon rest till Florida, inbjuden som föreläsare av det allmänna biblioteket i Sanibel Island.  När hon talar till invånarna, gör det som hon själv kallar för en perfekt imitation av sitt författarjag, kommer hon på sig själv med att leta i rummet efter någon som inte är där, och hon undrar om hon ska tillbringa resten av sitt liv med att söka efter någon som inte är där. Hon skriver:

Det känns som om jag saknar någonting påtagligt – en arm, ett ben. Eller som om delar av mitt ansikte har smetats ut och förvridits som i en mardrömslik målning av Francis Bacon. Och tanken dyker upp som den grymmaste och mest kortfattade förutsägelse i en kinesisk lyckokaka – Inte en enda människa i det här rummet skulle vilja byta plats med dig: änka.

Denna känsla av att vara där ingen vill vara. Att vara den som ingen vill vara. Det är så fruktansvärt smärtsamt och Joyce Carol Oates uttrycker det så väl. Inte för att hon beskriver det med särskilt välvalda ord utan genom att känslan går som en röd tråd genom hela boken. Hon befinner sig där ingen vill vara och även de mest välmenande vänner utsöndrar något som inte går att ta miste på. En tacksamhet över att det är hon och inte de som drabbats.

Ingen som inte har varit där kan förstå vad det innebär.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: