Här är min tonårstid

Det är lika bra att jag säger det direkt: Den här berättelsen slinker direkt in under mitt skinn. Det beror inte i första hand på historien i sig utan på miljön där huvudpersonen Jonas växer upp. Jonas jeansjacksprydda, snusande och supande kompisgäng cyklar till sjön eller hänger vid kiosken, konkurrerar med packet från Lindome, Härryda och Mölndal och även om jag inte var jeansjacksprydd yngling så är detta hemma för en Kållereds-unge som jag.

Ljudbokens plus och minus

Kast med liten kniv är min första ljudbok och nu när jag ska skriva om boken så dyker det problem upp som jag tycker är den största baksidan med ljudböcker: jag kan inte enkelt hitta tillbaka till det stycke där Kadefors beskriver samhället där Jonas bor. Jag kan inte heller citera de tidstypiska uttryck på den utpräglade söder-om-Göteborg-dialekt som Jonas och hans vänner använder och som jag inte visste att jag mindes men som ger mig ett litet hugg i hjärtat av vemod när jag nu hör dem 30 år senare på den  för medelåldern så oundvikliga stavgångspromenaden.

Däremot blir jag aldrig riktigt berörd av den vuxna Jonas, trots att han sitter i en förfärlig soppa med undanträngda trauman som inte lämnar honom ifred, en obefintlig självkänsla, okänsliga föräldrar och en kall syster, dålig kontakt med barnen, noll vänner och en fru som vill skiljas.

Men det är värdefullt med berättelser om hur vi formas av våra upplevelser. Och för alla er som växte upp söder om Göteborg på 70- och 80-talen, lyssna på ljudboken, den kommer att ge er en resa tillbaka till tonåren.

Annonser

2 responses to “Här är min tonårstid

  • Jenny

    Jag läste ett reportage om Sara Kadefors i någon tidning och blev så grymt inspirerad och allting… fast jag har fortfarande inte läst något AV henne. Men jag ska – den här eller någon annan!

    • medmiranda

      Jag är lite kluven till båda böckerna jag läst av henne. Borta bäst hetrr den andra. Idén är så bra men huvudpersonen blir inte verklig. Precis som den här killen. Men hennes berättelser har andra kvalitéer. Som stämningar, språk, biroller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: