Det är något som inte är som det ska

När jag har följt huvudpersonen Klas en bit in i Korparna kommer jag att tänka på Oskar i Låt den rätte komma in. Två oroliga och strykrädda pojkar i tidiga tonåren. Båda i omöjliga situationer. Oskar är svårt mobbad och drömmer om att mörda sina plågoandar. En dröm som på sätt och vis går i uppfyllelse, även om det sker på ett sätt som Oskar aldrig hade kunnat fantisera fram.

Klas pappa tror att korparna ska komma och ta hans kalvar. Hacka ur deras ögon och dra tarmarna ur deras magar. En gång var han pojken med läshuvudet, pojken som kunde räkna vilket tal som helst i huvudet och som läste allt han kom över. Nu är han en böjd och hostande lantbrukare med grå hårtofsar i öronen, besatt av skadedjuren som tar hans grödor och av vädret som också tar hans grödor. ”Det är något som inte är som det ska” säger han. Knackar på barometern. ”Det är något som inte är som det ska.” Och runt gården kliver slagrutemannen omkring. I hagen smyger grannens Johnny och tvingar sig på korna när ingen utom Klas ser.

Klas ligger i sitt rum och försöker låta bli att titta på kvisthålet som ser ut som ett svart gapande öga i taket. ”Det är som det ska” säger han till sig själv. ”Allt är som det ska” Som en motvikt.

En dag kommer Veronika till byn. Hon är alldeles självklar och Klas blir betagen. Samtidigt flyttar far ner i källaren eftersom han har fått för sig att pannan måste eldas natten igenom. Klas hjälper sin mamma att bära ner en bäddsoffa. Fast far är inte i källaren om nätterna, han är i skrothögarna på gården och finfördelar gamla maskiner och annat skrot. För det måste göras. Måste bli klart. Och på likboden vid kyrkan har någon skrivit ett Klas far är på väg till dårhuset.

Två olika böcker om två små pojkar som ingen riktigt kan se. Ingen utom Klas’ Veronika och Oskars Eli. Vampyren. Flickor som verkar vara vägen ut. Räddningen.


One response to “Det är något som inte är som det ska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: