Någon måste gå genom Mordor

Bilbo 2I en håla under jorden bodde en hobbit. Inte en otäck, smutsig, fuktig håla full med maskar och kryp och däven lukt, inte heller en torr, kal, sandig håla utan något att sitta på eller äta. Det var en hobbithåla, och alltså var den hemtrevlig.

Så låter inledningen till mitt exemplar av Bilbo – En hobbits äventyr från 1985, översatt av Britt G.Hallqvist. Idag har jag sett filmen The Hobbit och är väldigt nöjd med besöket i Middle Earth. Återigen blir jag påmind om hur mycket jag tror på människans behov av kraftfulla berättelser. Historier med hjältar och mod, heder och värdighet och kampen för att förstå vad som är gott och vad som är ont.

Det är ju inte så enkelt det där. Att reda ut vem som är vän och vem som är fiende. Vilken väg som leder framåt och kanske hemåt till slut och vilken väg som leder till Mordor där mörkret är ogenomträngligt, marken svart och luften giftig att andas. Vilket dock inte nödvändigtvis betyder att man inte ska dit. Någon måste ju också gå genom Mordor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: