Vad är det barnen hittar?

havsmannenDet är barnen som kommer till mig den här vintern. Oskar i Låt den rätte komma in. Klas i Korparna. Miira i Ingenbarnsland. Och nu Robert och Nella i Havsmannen.

De är barn som går till skolan för att få ett mål mat. Barn vars föräldrar är yngre och mer hjälplösa än barnen. Barn omgivna av kriminalitet, missbruk, och psykisk sjukdom. Barn som genom sin blotta uppenbarelse drar till sig översittarna. Barn som blir hotade, förnedrade och slagna till marken. Barn som inte vågar tro på att det finns någon som står på deras sida.

I vinter har vi pratat om de fattiga barnen. Som om huvudproblemet vore just pengabrist och ingenting annat. Men om man har en pappa som just har muckat från fängelset och som nu försörjer sig på på att sälja smuggelcigaretter och en mamma som går till Systemet så fort försörjningsstödet kommer så är pengabristen inte orsaken utan en följd av allt det andra. Givetvis ställer bristen på pengar till problem. Till exempel för Robert som får gå med tejpade glasögon eftersom ingen köper honom några nya. Eller för Nella när hon måste stjäla mat till sig och lillebror när mammas pengar är slut. Men mer pengar till familjen skulle inte lösa ett enda av barnens problem.

Kanske är det så att hjälpen måste komma utifrån. Och då menar jag inte från övriga vuxenvärlden, som barnen inte alls litar på, utan från något utomvärldsligt. I Låt den rätte komma in räddas Oskar till slut av vampyren Eli i dennes mest skrämmande skepnad. Robert och Nella räddas av en havsvarelse som offrar sitt eget liv för att rädda deras.

Men trots att havsvarelsen dör där i kaoset vid havet å finns han kvar hos Nella. Hon kan höra hans röst inom sig, förklarande, tröstande, vägledande. Så vad är det de hittar, Oskar och Nella?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: